Miért szükséges a klímaszerelési munka előzetes felmérése?

A felmérés egy nagyon fontos lépése a klíma szerelésnek. Ekkor mérjük fel az ügyfél igényeit, a lakás adottságait, elhelyezkedését, bútorozottságát, hogy a legoptimálisabb megoldást találjuk meg.

Minden alkalommal kimegyünk a helyszínre és átbeszéljük az elképzeléseket, megspórolva ezzel a későbbi kellemetlenségeket. A kivitelezés alkalmával pár centin is múlhat merre visszük a cseppvizet, honnan kapja a klíma a betáplálást, hová kerül a beltéri és a kültéri egység.

Felmérő kollegáink (Jerabek Gábor tel: 30/746-6884) a lakás megnézésekor tanácsot ad a praktikus elhelyezésre, a szükséges előkészítésre, a klíma tipusokra.

szerelés1

 

A felmérés során mindig úgy adunk tanácsot a klímaberendezés kiépítésére, mintha a saját lakásunkban kellene felszerelni. Inkább egy kicsit többet dolgozunk, ha ezáltal jobb, szebb esztétikusabb kiviteléz lesz a végeredmény.

A helyszínen felmerülő bármilyen kérdésre kollegáink szakmai tanácsot adnak.  

Kérj INGYENES tanácsadást, felmérést! Tel: +36 30 746 6884

7+1 Tipp klíma vásárlás előtt!

1, Hová fogjuk telepíteni?

Általában oda szokták telepíteni, ahol az ember több időt tölt el. Ezek a közös helységek, mint például a nappali. A lakás elrendezése vagy a szobák száma rákényszeríthet bennünket, hogy több készüléket helyezzünk el. Vannak készülékek, amelyekkel több szobát hűthetünk-fűthetünk.

2, A helység mérete!

A készülék teljesítményének meg kell felelni a szoba méretének. Ha egy kisebb készüléket szerelünk fel egy nagy légtérbe, akkor az nem fogja ellátni a feladatát feleslegesen növelve az áramszámlánkat. Ha túl nagy a klíma teljesítménye a helység méreteihez képest, akkor csak plusz költséget veszünk a nyakunkba. Kérje szakembereink tanácsát.

légkondi

3, Mire szeretnénk a leginkább használni?

Fontos kérdés, hogy hűteni vagy inkább fűteni szeretnénk-e a klímával. Habár a legtöbb klíma már mindkét funkcióval rendelkezik, a fűtésre optimalizált tipusokkal sokkal nagyobb fűtőteljesítményt érhetünk el. Igényelhetünk rá H tarifát és GEO tarifát, mellyel jelentősen csökkenthetjük az áram számlánkat.  

4, Milyen tipusú klímát fogunk választani?

Vannak a falraszerelhető és a mobil klímák. Választhatunk inverteres modelt. Preferálhatjuk egy adott gyártó modelljeit. Mindenesetre gondoljuk át azt is mekkora a költségkeretünk a klíma szerelésre.

5, Vásárlás előtt győződjünk meg a légkondi tulajdonságairól!

A megfelelő teljesítmény mellett fontos az egyszerű és kényelmes kezelhetőség. Ma már telefonról vezérelhető változatok is vannak, így akár munkából elindulva is bekapcsolhatjuk kellemes hőmérsékletet biztosítva mire hazaérünk. A szűrőknek elérhetőknek kell lennie a könnyű tisztíthatóság, karbantartás miatt.

6, Zajszint

A kültéri egység zajszintje a társasházaknál számít a leginkább. Fontos, hogy se a szomszédot, se bennünket ne zavarjon a zaj, főleg ha éjszaka is működik a klíma. A beltéri egységek zajszintje ma már minimális, de ha valaki érzékeny a zajokra, akkor érdemes a legcsendesebb modelt választani. A kültéri egységeket a hálószobától mindig a lehető legtávolabb helyezzük el.

7, Szakszerű telepítés és garancia

A garancia minden márkánál változik. De fontos tudni, hogy a megvásárolt légkondi abban az esetben örzi meg garanciáját, amennyiben szakszerűen minden dokumentációval ellátva lett telepítve. A nálunk vásárolt klímákat a garancia ideje alatt ingyenesen javítjuk. Ha a gépet internetről rendeled vagy boltban vásárolod egy esetleges meghibásodás esetén a boltnál kell a garanciális alkatrész beszerzést intézned. Érdemes olyan márkát választani, amelyiknek van alkatrészellátása és szervízháttere. Ezért vásárlás előtt mindenképpen tájékozódj.

+1 Praktikus tanács

Érdemes télen vagy tavasszal beruházni, mivel nyáron nagy a kereslet, ami befolyásolja a klíma árát is és a szerelés időpontját is. A nyár közeledtével megeshet, hogy több hetet kell várnunk a szerelési időpontra, így akár a legnagyobb hőséget klíma nélkül kell átvészelnünk.

Image
Image
Image
Image

Lehet használni klímát virusok idején is?

A vírusok kérdése valamilyen szinten mindenkit foglalkoztat. Legyen szó influenzáról vagy bármilyen más vírusról. Egy biztos, hogy mindenki szeretné elkerülni a megbetegedést. 

A vírusok nem csak az őszi hűvös, szeles időben terjednek, hanem nyáron is. Ezért joggal merül fel a kérdés, hogy használhatjuk-e a klímát vírusos időszakban.

vírus

Ma már a klímákat nem csak a lakás lehűtésére, hanem a fűtésre is klasszul használhatjuk. Na, de mi lesz a vírusokkal? Olyan kérdések merülhetnek fel, hogy veszélyes-e vagy elkaphatjuk-e a vírust a légkondícionáló használatával, esetleg szükség van-e valamilyen speciális karbantartásra?

Mi most nem szeretnénk kitérni a plázákban vagy irodaépületekben használatos klímákra. Csupán az otthonok hűtésére-fűtésére használt gépekkel foglalkozunk. 

Ezeket a berendezéseket a ház vagy lakás egyedi klimatizálására használjuk. Nincs összeköttetés a szomszéddal, így nincs levegőmozgás a lakások között. Ezért nem kell attól félnünk, hogy a szomszédtól elkapunk valamit.

Mivel a nappaliban felhelyezett gép egyszerűen lehűti vagy felfűti azt a levegőt, ami már a nappaliban van, ilyenkor nincs veszélye a külső szennyeződésnek.

Tehát a légkondicionáló berendezés használata otthon biztonságos, azért biztosítanunk kell időnként a levegőmegújítást. Ezt könnyen , gyorsan 5 perc szellőztetéssel megtehetjük.

KÉRDÉSED VAN? FORDULJ HOZZÁNK BIZALOMMAL! 

Azok a fránya rövidítések!

Amikor az interneten vagy a boltban keresgélsz, hogy megtaláld a számodra legjobb klíma készüléket, óhatatlanul is belefutsz rövidítésekbe, mint SEER, SCOP, H tarifa. Igen, ám de mit is jelentenek ezek pontosan?

SEER

2013-ban az EER szabványokat váltották fel vele. A SEER másnéven a szezonális energiahatékonysági tényező: ez a teljes hűtési szezonra vonatkozó érték. Az értéket úgy kapjuk, hogy az éves hűtési igényt osztjuk az éves hűtésre vonatkozó áramfogyasztással.

SCOP

Ez a szezonális teljesítény együttható. Fűtési szezonra vonatkozó érték, amit az éves fűtési igény és az éves fűtésre használt energiafogyasztás elosztásával kapunk meg.

Magyarul mindkét érték esetében minél magasabb ez a szám annál energiatakarékosabb az adott klímakészülék.

Például: SCOP 4 (fűtés)

Ez azt jelenti, ha a klíma 1 KW-ot fogyaszt, akkor 4 KW teljesítményt tud leadni.

Nézzük csak a gyakorlatban: induljunk onnan, hogy a klíma már elérte a szobahőmérsékletet, ezért csak a szinten tartás miatt alacsony fordulaton üzemel a kompresszor és mondjuk a fogyasztás 300 watt. Ez annyit jelent, hogy óránként 300 wattot fogyaszt, de 1200 watt teljesítményt ad le hő formájában (tehát 4x annyit) és így melegíti a szoba levegőjét. Viszont, ha túllépte a beállított értéket, akkor a klíma le fog kapcsolni addig amíg a szoba hőmérséklete visszaesik egy kicsit. Pl 1 órából lehet, hogy csak fél órát üzemel. Ha kedvezményes tarifát veszel igénybe az áramszolgáltatónál, akkor még inkább csökkentheted a rezsi költséged.

 

Zajszint: dB

A klímák zajszintjét mindig meg tudod nézni a termék dobozán vagy a gyártó weboldalán. De az átlagember, ha lát egy értéket nem feltétlenül tudja, hogy az mit jelent.

Ezt is példákkal illusztrálom neked. 

- 60/65 dB (A) - Ez a szám valahol egy átlagos otthon zaja és egy iroda zaja között helyezkedik el.

- 34/42 dB (A) - Ez valahol a természet hangja (pl:erdő) és az átlag otthoni zaj között van.

 

R32 az új környezetbarát hűtőközeg

Környezetünk védelme mindenkinek a közös ügye. A klímatechnikai cégeknek egyre nagyobb kihívást jelent, hogy olyan készülékeket gyártsanak, mellyel óvják a földet, közben hatékonyak és energiatakarékosak. Technikailag sokat fejlődtek és mindig az új, megoldásokat keresik. A hűtőközegek azonosításánál az R betű a "refrigerant" - hűtőközeg szót jelenti.

Az R32-es hűtőközeg egy speciálisan tisztított fluorid. Környezetbarát, szagtalan gáz, az ózon lebontó képessége nulla.

Amit a klíma helyes használatáról tudni érdemes!

Manapság a klímákkal már télen-nyáron ideális hőmérséklet biztosítható a lakásban. Sok-sok funkcióval bíró, a hétköznapi emberek számára is elérhető árú légkondicionálók jelentek meg a piacon. De ha már beszereltetted mire is kell odafigyelned használat közben? Mik a helyes fenntartással kapcsolatos alapvető ismeretek, kötelezettségek?

1, Használati utasítás

Az első és az egyik legfontosabb, hogy mindig olvasd el a használati utasítást. Ebben a kis könyvecskében minden fontos tudnivalót megtalálsz az adott klíma helyes használatára vonatkozóan.

használati útmutató

2, Hogyan használjuk a klímát?

A klímberendezés akkor fogja megadni a szükséges komfortérzetet, ha a kintinél legfeljebb 3-4 fokkal állítod kevesebbre a légtér hőmérsékletét. Fokozatosan hűtsd le a helységet!

A klímaberendezés működése során a helység levegőjét hűti vagy fűti és keringeti, ezért használata mellett a megfelelő mennyiségű alapos szellőztetés nagyon FONTOS!!

 szoba klímával
   

3, Kötelező karbantartás

A légkondi hőcseréjőinek tisztítása rendkívül fontos, hiszen a klímaberendezés kültéri és beltéri egysége, valamint a teljes klímaberendezés ki van téve az időjárásnak és a különböző szennyeződéseknek. A légkondi hőcserélőjén a kül- és beltéren is jelentős károkat okozhat a megtelepedett szennyeződés.

A kültéri egységen rontja a klímaberendezés hatásfokát. Megakadályozza a klíma megfelelő hőleadását és ezáltal a kompresszort megterhelve jelentősen lerövidíti a klíma élettartalmát.

A szennyezett kültéri hőcserélő a berendezés áramfogyasztását növeli meg, hiszen sokkal több áram felvételre lesz szüksége a megfelelő működéshez.

A beltéri egységen a nem megfelelő karbantartás esetén a beszívott por, pollen lerakódik, ami a klíma nedves közegében a penész és a spórák melegágya lehet.

szerelés1

A légkondi rendszeres karbantartásával nemcsak az egészségügyi kockázatokat kerülheted el, hanem a berendezés élettartalmát is jelentősen megnöveled.

A klímaberendezések karbantartását, tisztítását évente legalább egyszer ajánlott elvégezni még akkor is ha a klímát nem használod gyakran. 

Kérj INGYENES tanácsadást, felmérést! Tel: +36 30 746 6884

Multi vagy Mono Split klíma?

Több helységbe szeretnél klímát szereltetni? Multi vagy Mono Split klímát válassz? Ezeket a szempontokat vedd figyelembe:
MULTI KLÍMA
1 kültéri egységhez akár 2-6 beltéri egység is csatlakozhat.
- Akkor érdemes választani, ha nincs lehetőség több kültéri egység felszerelésére (pl: tömb lakások esetében) vagy nem szeretnénk elcsúfítani a ház külsejét klímák sokaságával.
- Egyetlen hátránya, hogy a kültéri egység esetleges meghibásodásakor az egész lakás klimatizálás nélkül marad.
 
MULTI klima
 
MONO SPLIT KLÍMA
1 kültéri egységhez 1 beltéri egység csatlakozik.
- előnye, hogy a nappaliba választhatsz egy magasabb kategóriás terméket még a hálóba egy kisebb teljesítményű klíma is elég lehet.
- meghibásodás esetén sem kell attól tartanod, hogy az egész lakás hűtés nélkül marad mivel a a klímák egymástól függetlenül működnek.
- hátrányaként talán csak azt említhetjük, hogy esztétikailag lehet zavaró 2-3 klíma a ház homlokzatán.
 
Mono Split klíma
 

Hármas szabály

Hűteni vagy fűteni szeretnéd a helységet, ahol éppen tartózkodsz?
Mi az a 3 legfontosabb dolog, amire figyelj oda, hogy jól érezd magad?

1, LÉGTERELŐ LAPÁTOK
HŰTÉSHEZ alapvetően érdemes a terelő lapátot a lehető legmagasabbra, lehetőleg a VÍZSZINTESRE állítani. Ez azért fontos mert a hideg levegő lefele száll, míg a meleg felfele.
Így amikor a klíma kifújt hideg levegője találkozik a szoba melegebb levegőjével, az összekeveredik és fokozatosan hűti le a szobát.
Ha egy klímát szeretnénk FŰTÉSRE is használni, olyankor érdemes a terelő lapátot lefelé, a lehető 'LEGFÜGGŐLEGESEBB' irányba állítani. Ilyenkor a meleg levegő felfelé száll majd, miután felmelegítette a lenti, hideg levegőt.
Vannak olyan készülékek amiken nem csak a fel/le/swing opciót lehet állítani, hanem az OLDAL IRÁNYBA FÚJÁST is. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 120°-os oldalirányban is állítható hova szeretnénk a készülékkel terelni a levegőt. Elkerülve, hogy közvetlenül ránk fújja a készülék a hideget vagy meleget.
légterelő lapát
 

2, VENTILLÁTOR FOKOZAT
Ne vegyük maximálisra! Tudom mindenki szeretné gyorsan lehűteni vagy felfűteni az adott helységet, de ha mi is ott tartózkodunk, akkor úgy állítsuk be a ventillátort, hogy NE LEGYEN ÉREZHETŐ HUZAT a szobában.
Klíma
 

3, AZ OPTIMÁLIS HŐMÉRSÉKLET
Mindig a FOKOZATOSSÁGRA törekedjünk. Nem érdemes hirtelen túlhűteni a szobát, így elkerülhetjük az esetleges megbetegedéseket, mint például az arcüreggyulladást. Nyáron a klíma hőfokát a kinti hőmérséklethez képest 3-4 fokkal állítsuk hidegebbre.
hőmérséklet2 

KÉRDÉSED VAN? FORDULJ HOZZÁNK BIZALOMMAL!

Klímatisztítás kivel és mikor?

Itt a tavasz, a nagytakarítások ideje. De ne csak a polcok vagy a kerti szerszámok portalanítására gondoljunk, hanem a klíma tisztítására is. Főleg, ha télen többször is használtuk a klímát, akkor a páralecsapódás miatt, kedvező talajt adunk a vírusoknak, baktériumoknak. Egy nem karbantartott klíma pedig rossz hatással lehet az egészségünkre is.

 koszos klíma

"Felesleges még karbantartást végezni, hiszen csak párszor kapcsoltam be a klímát. Nem használjuk folyamatosan." - hangzik sokszor a válasz. Sajnos a gombásodás, szennyeződés szempontjából ez nem sokat számít. Mint tudjuk a légkondi a szoba levegőjét keringeti. A légkondicionálóban lévő szűrőbetétek csak a por nagyobb szemcséit képes megfogni, a kisebb porszemek eljutnak a hőcserélőkig, itt egy filmszerű réteget hoznak létre, ami a párás környezet miatt melegágya lehet a gombáknak, baktériumoknak.

 

A KARBANTARTÁS MINDIG MEGELŐZÉS LEGYEN!

 

Ezért amennyiben fűtésre is használjuk a klímát, érdemes évente kétszer tisztíttattni.

 klíma tisztítás

Klímatisztítás szakemberrel vagy házilag?

A legjobb ha klímaberendezésünk karbantartásához szakember segítségét kérjük. 

A hipermarketekben kapható vegyszerrel történő spriccelés közel sem elegendő, mivel a burkolat alatt, a nem látható helyeken, a sarkokban, a cseppvízcsőben és a tálcán pár év alatt nagyon komoly penésztelepek alakulnak ki.

Ha szakemberre bízzuk, ő mindenestben lebontja a beltéri egység burkolati elemeit, hogy hozzáférjen a gép belsejéhez. Innen kiveszi és kitisztítja a porszűrőt, megtisztítja a hűtőbordát. A szűrők tisztítása mellett fontos még a hűtőgáz ellenőrzése, utántöltése, az esetleges gázszivárgás észlelése és megszüntetése, a gumialátétek állapotának ellenörzése, valamit az elektromos csatlakozások ellenőrzése. Szakembereink ezt mind elvégzik. A kültéri egységet az elektronika miatt szigorúan tilos és veszélyes szétszedni! 

Mindegyik tipusú klímaberendezés esetén a gyári garancia feltétele az évenkénti rendszeres karbantartás. Sajnos előfordult már, hogy az ügyfél elveszítette a garanciát a karbantartás elmulasztásával.

 

NE CSAK AKKOR GONDOLJ A KARBANTARTÁSRA, AMIKOR MÁR ROSSZ SZAGOT ÁRASZT A KLÍMA. A RENDSZERES TISZTÍTÁS SEGÍT, HOGY A KÉSZÜLÉKED ÚJABB ÉVEKET NYERJEN!

 További részletekért kattints a gombra!

Kövess bennünket Facebookon is!