Klíma kisokos

Kérj ingyenes helyszíni felmérést!

Miért szükséges a klímaszerelési munka előzetes felmérése?

A felmérés egy nagyon fontos lépése a klíma szerelésnek. Ekkor mérjük fel az ügyfél igényeit, a lakás adottságait, elhelyezkedését, bútorozottságát, hogy a legoptimálisabb megoldást találjuk meg.

Minden alkalommal kimegyünk a helyszínre és átbeszéljük az elképzeléseket, megspórolva ezzel a későbbi kellemetlenségeket. A kivitelezés alkalmával pár centin is múlhat merre visszük a cseppvizet, honnan kapja a klíma a betáplálást, hová kerül a beltéri és a kültéri egység.

Felmérő kollegáink (Jerabek Gábor tel: 30/746-6884) a lakás megnézésekor tanácsot ad a praktikus elhelyezésre, a szükséges előkészítésre, a klíma tipusokra.

A felmérés során mindig úgy adunk tanácsot a klímaberendezés kiépítésére, mintha a saját lakásunkban kellene felszerelni. Inkább egy kicsit többet dolgozunk, ha ezáltal jobb, szebb esztétikusabb kiviteléz lesz a végeredmény.

A helyszínen felmerülő bármilyen kérdésre kollégáink szakmai tanácsot adnak.  

Kérj INGYENES tanácsadást, felmérést! Tel: +36 30 746 6884

7+1 Tipp klíma vásárlás előtt!

1, Hová fogjuk telepíteni?

Általában oda szokták telepíteni, ahol az ember több időt tölt el. Ezek a közös helységek, mint például a nappali. A lakás elrendezése vagy a szobák száma rákényszeríthet bennünket, hogy több készüléket helyezzünk el. Vannak készülékek, amelyekkel több szobát hűthetünk-fűthetünk.

2, A helység mérete!

A készülék teljesítményének meg kell felelni a szoba méretének. Ha egy kisebb készüléket szerelünk fel egy nagy légtérbe, akkor az nem fogja ellátni a feladatát feleslegesen növelve az áramszámlánkat. Ha túl nagy a klíma teljesítménye a helység méreteihez képest, akkor csak plusz költséget veszünk a nyakunkba. Kérje szakembereink tanácsát.

3, Mire szeretnénk a leginkább használni?

Fontos kérdés, hogy hűteni vagy inkább fűteni szeretnénk-e a klímával. Habár a legtöbb klíma már mindkét funkcióval rendelkezik, a fűtésre optimalizált tipusokkal sokkal nagyobb fűtőteljesítményt érhetünk el. Igényelhetünk rá H tarifát és GEO tarifát, mellyel jelentősen csökkenthetjük az áram számlánkat.  

4, Milyen tipusú klímát fogunk választani?

Vannak a falraszerelhető és a mobil klímák. Választhatunk inverteres modelt. Preferálhatjuk egy adott gyártó modelljeit. Mindenesetre gondoljuk át azt is mekkora a költségkeretünk a klíma szerelésre.

5, Vásárlás előtt győződjünk meg a légkondi tulajdonságairól!

A megfelelő teljesítmény mellett fontos az egyszerű és kényelmes kezelhetőség. Ma már telefonról vezérelhető változatok is vannak, így akár munkából elindulva is bekapcsolhatjuk kellemes hőmérsékletet biztosítva mire hazaérünk. A szűrőknek elérhetőknek kell lennie a könnyű tisztíthatóság, karbantartás miatt.

6, Zajszint

A kültéri egység zajszintje a társasházaknál számít a leginkább. Fontos, hogy se a szomszédot, se bennünket ne zavarjon a zaj, főleg ha éjszaka is működik a klíma. A beltéri egységek zajszintje ma már minimális, de ha valaki érzékeny a zajokra, akkor érdemes a legcsendesebb modelt választani. A kültéri egységeket a hálószobától mindig a lehető legtávolabb helyezzük el.

7, Szakszerű telepítés és garancia

A garancia minden márkánál változik. De fontos tudni, hogy a megvásárolt légkondi abban az esetben örzi meg garanciáját, amennyiben szakszerűen minden dokumentációval ellátva lett telepítve. A nálunk vásárolt klímákat a garancia ideje alatt ingyenesen javítjuk. Ha a gépet internetről rendeled vagy boltban vásárolod egy esetleges meghibásodás esetén a boltnál kell a garanciális alkatrész beszerzést intézned. Érdemes olyan márkát választani, amelyiknek van alkatrészellátása és szervízháttere. Ezért vásárlás előtt mindenképpen tájékozódj.

+1 Praktikus tanács

Érdemes télen vagy tavasszal beruházni, mivel nyáron nagy a kereslet, ami befolyásolja a klíma árát is és a szerelés időpontját is. A nyár közeledtével megeshet, hogy több hetet kell várnunk a szerelési időpontra, így akár a legnagyobb hőséget klíma nélkül kell átvészelnünk.

Lehet használni klímát vírusok idején is?

A vírusok kérdése valamilyen szinten mindenkit foglalkoztat. Legyen szó influenzáról vagy bármilyen más vírusról. Egy biztos, hogy mindenki szeretné elkerülni a megbetegedést. 

A vírusok nem csak az őszi hűvös, szeles időben terjednek, hanem nyáron is. Ezért joggal merül fel a kérdés, hogy használhatjuk-e a klímát vírusos időszakban.

Ma már a klímákat nem csak a lakás lehűtésére, hanem a fűtésre is klasszul használhatjuk. Na, de mi lesz a vírusokkal? Olyan kérdések merülhetnek fel, hogy veszélyes-e vagy elkaphatjuk-e a vírust a légkondícionáló használatával, esetleg szükség van-e valamilyen speciális karbantartásra?

Mi most nem szeretnénk kitérni a plázákban vagy irodaépületekben használatos klímákra. Csupán az otthonok hűtésére-fűtésére használt gépekkel foglalkozunk. 

Ezeket a berendezéseket a ház vagy lakás egyedi klimatizálására használjuk. Nincs összeköttetés a szomszéddal, így nincs levegőmozgás a lakások között. Ezért nem kell attól félnünk, hogy a szomszédtól elkapunk valamit.

Mivel a nappaliban felhelyezett gép egyszerűen lehűti vagy felfűti azt a levegőt, ami már a nappaliban van, ilyenkor nincs veszélye a külső szennyeződésnek.

Tehát a légkondicionáló berendezés használata otthon biztonságos, azért biztosítanunk kell időnként a levegőmegújítást. Ezt könnyen , gyorsan 5 perc szellőztetéssel megtehetjük.

Azok a fránya rövidítések!

Amikor az interneten vagy a boltban keresgélsz, hogy megtaláld a számodra legjobb klíma készüléket, óhatatlanul is belefutsz rövidítésekbe, mint SEER, SCOP, H tarifa. Igen, ám de mit is jelentenek ezek pontosan?

SEER

2013-ban az EER szabványokat váltották fel vele. A SEER másnéven a szezonális energiahatékonysági tényező: ez a teljes hűtési szezonra vonatkozó érték. Az értéket úgy kapjuk, hogy az éves hűtési igényt osztjuk az éves hűtésre vonatkozó áramfogyasztással.

SCOP

Ez a szezonális teljesítény együttható. Fűtési szezonra vonatkozó érték, amit az éves fűtési igény és az éves fűtésre használt energiafogyasztás elosztásával kapunk meg.

Magyarul mindkét érték esetében minél magasabb ez a szám annál energiatakarékosabb az adott klímakészülék.

Például: SCOP 4 (fűtés)

Ez azt jelenti, ha a klíma 1 KW-ot fogyaszt, akkor 4 KW teljesítményt tud leadni.

Nézzük csak a gyakorlatban: induljunk onnan, hogy a klíma már elérte a szobahőmérsékletet, ezért csak a szinten tartás miatt alacsony fordulaton üzemel a kompresszor és mondjuk a fogyasztás 300 watt. Ez annyit jelent, hogy óránként 300 wattot fogyaszt, de 1200 watt teljesítményt ad le hő formájában (tehát 4x annyit) és így melegíti a szoba levegőjét. Viszont, ha túllépte a beállított értéket, akkor a klíma le fog kapcsolni addig amíg a szoba hőmérséklete visszaesik egy kicsit. Pl 1 órából lehet, hogy csak fél órát üzemel. Ha kedvezményes tarifát veszel igénybe az áramszolgáltatónál, akkor még inkább csökkentheted a rezsi költséged.

Zajszint: dB

A klímák zajszintjét mindig meg tudod nézni a termék dobozán vagy a gyártó weboldalán. De az átlagember, ha lát egy értéket nem feltétlenül tudja, hogy az mit jelent.

Ezt is példákkal illusztrálom neked. 

– 60/65 dB (A) – Ez a szám valahol egy átlagos otthon zaja és egy iroda zaja között helyezkedik el.

– 34/42 dB (A) – Ez valahol a természet hangja (pl:erdő) és az átlag otthoni zaj között van.

R32 az új környezetbarát hűtőközeg

Környezetünk védelme mindenkinek a közös ügye. A klímatechnikai cégeknek egyre nagyobb kihívást jelent, hogy olyan készülékeket gyártsanak, mellyel óvják a földet, közben hatékonyak és energiatakarékosak. Technikailag sokat fejlődtek és mindig az új, megoldásokat keresik. A hűtőközegek azonosításánál az R betű a “refrigerant” – hűtőközeg szót jelenti.

Az R32-es hűtőközeg egy speciálisan tisztított fluorid. Környezetbarát, szagtalan gáz, az ózon lebontó képessége nulla.

Amit a klíma helyes használatáról tudni érdemes!

Manapság a klímákkal már télen-nyáron ideális hőmérséklet biztosítható a lakásban. Sok-sok funkcióval bíró, a hétköznapi emberek számára is elérhető árú légkondicionálók jelentek meg a piacon. De ha már beszereltetted mire is kell odafigyelned használat közben? Mik a helyes fenntartással kapcsolatos alapvető ismeretek, kötelezettségek?

1, Használati utasítás

Az első és az egyik legfontosabb, hogy mindig olvasd el a használati utasítást. Ebben a kis könyvecskében minden fontos tudnivalót megtalálsz az adott klíma helyes használatára vonatkozóan.

2, Hogyan használjuk a klímát?

A klímberendezés akkor fogja megadni a szükséges komfortérzetet, ha a kintinél legfeljebb 3-4 fokkal állítod kevesebbre a légtér hőmérsékletét. Fokozatosan hűtsd le a helységet!

A klímaberendezés működése során a helység levegőjét hűti vagy fűti és keringeti, ezért használata mellett a megfelelő mennyiségű alapos szellőztetés nagyon FONTOS!!

3, Kötelező karbantartás

A légkondi hőcseréjőinek tisztítása rendkívül fontos, hiszen a klímaberendezés kültéri és beltéri egysége, valamint a teljes klímaberendezés ki van téve az időjárásnak és a különböző szennyeződéseknek. A légkondi hőcserélőjén a kül- és beltéren is jelentős károkat okozhat a megtelepedett szennyeződés.

A kültéri egységen rontja a klímaberendezés hatásfokát. Megakadályozza a klíma megfelelő hőleadását és ezáltal a kompresszort megterhelve jelentősen lerövidíti a klíma élettartalmát.

A szennyezett kültéri hőcserélő a berendezés áramfogyasztását növeli meg, hiszen sokkal több áram felvételre lesz szüksége a megfelelő működéshez.

A beltéri egységen a nem megfelelő karbantartás esetén a beszívott por, pollen lerakódik, ami a klíma nedves közegében a penész és a spórák melegágya lehet.

A légkondi rendszeres karbantartásával nemcsak az egészségügyi kockázatokat kerülheted el, hanem a berendezés élettartalmát is jelentősen megnöveled.

A klímaberendezések karbantartását, tisztítását évente legalább egyszer ajánlott elvégezni még akkor is ha a klímát nem használod gyakran. 

Multi vagy Mono Split klíma?

Több helységbe szeretnél klímát szereltetni? Multi vagy Mono Split klímát válassz? Ezeket a szempontokat vedd figyelembe:

MULTI KLÍMA

1 kültéri egységhez akár 2-6 beltéri egység is csatlakozhat.
– Akkor érdemes választani, ha nincs lehetőség több kültéri egység felszerelésére (pl: tömb lakások esetében) vagy nem szeretnénk elcsúfítani a ház külsejét klímák sokaságával.

– Egyetlen hátránya, hogy a kültéri egység esetleges meghibásodásakor az egész lakás klimatizálás nélkül marad.

MONO SPLIT KLÍMA

1 kültéri egységhez 1 beltéri egység csatlakozik.

– előnye, hogy a nappaliba választhatsz egy magasabb kategóriás terméket még a hálóba egy kisebb teljesítményű klíma is elég lehet.

– meghibásodás esetén sem kell attól tartanod, hogy az egész lakás hűtés nélkül marad mivel a a klímák egymástól függetlenül működnek.

– hátrányaként talán csak azt említhetjük, hogy esztétikailag lehet zavaró 2-3 klíma a ház homlokzatán.

Hármas szabály

Hűteni vagy fűteni szeretnéd a helységet, ahol éppen tartózkodsz?
Mi az a 3 legfontosabb dolog, amire figyelj oda, hogy jól érezd magad?


1, LÉGTERELŐ LAPÁTOK

HŰTÉSHEZ alapvetően érdemes a terelő lapátot a lehető legmagasabbra, lehetőleg a VÍZSZINTESRE állítani. Ez azért fontos mert a hideg levegő lefele száll, míg a meleg felfele.
Így amikor a klíma kifújt hideg levegője találkozik a szoba melegebb levegőjével, az összekeveredik és fokozatosan hűti le a szobát.
Ha egy klímát szeretnénk FŰTÉSRE is használni, olyankor érdemes a terelő lapátot lefelé, a lehető ‘LEGFÜGGŐLEGESEBB’ irányba állítani. Ilyenkor a meleg levegő felfelé száll majd, miután felmelegítette a lenti, hideg levegőt.

Vannak olyan készülékek amiken nem csak a fel/le/swing opciót lehet állítani, hanem az OLDAL IRÁNYBA FÚJÁST is. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 120°-os oldalirányban is állítható hova szeretnénk a készülékkel terelni a levegőt. Elkerülve, hogy közvetlenül ránk fújja a készülék a hideget vagy meleget.


2, VENTILLÁTOR FOKOZAT

Ne vegyük maximálisra! Tudom mindenki szeretné gyorsan lehűteni vagy felfűteni az adott helységet, de ha mi is ott tartózkodunk, akkor úgy állítsuk be a ventillátort, hogy NE LEGYEN ÉREZHETŐ HUZAT a szobában.


3, AZ OPTIMÁLIS HŐMÉRSÉKLET

Mindig a FOKOZATOSSÁGRA törekedjünk. Nem érdemes hirtelen túlhűteni a szobát, így elkerülhetjük az esetleges megbetegedéseket, mint például az arcüreggyulladást. Nyáron a klíma hőfokát a kinti hőmérséklethez képest 3-4 fokkal állítsuk hidegebbre.

Klímatisztítás kivel és mikor?

Itt a tavasz, a nagytakarítások ideje. De ne csak a polcok vagy a kerti szerszámok portalanítására gondoljunk, hanem a klíma tisztítására is. Főleg, ha télen többször is használtuk a klímát, akkor a páralecsapódás miatt, kedvező talajt adunk a vírusoknak, baktériumoknak. Egy nem karbantartott klíma pedig rossz hatással lehet az egészségünkre is.

“Felesleges még karbantartást végezni, hiszen csak párszor kapcsoltam be a klímát. Nem használjuk folyamatosan.” – hangzik sokszor a válasz. Sajnos a gombásodás, szennyeződés szempontjából ez nem sokat számít. Mint tudjuk a légkondi a szoba levegőjét keringeti. A légkondicionálóban lévő szűrőbetétek csak a por nagyobb szemcséit képes megfogni, a kisebb porszemek eljutnak a hőcserélőkig, itt egy filmszerű réteget hoznak létre, ami a párás környezet miatt melegágya lehet a gombáknak, baktériumoknak.

A KARBANTARTÁS MINDIG MEGELŐZÉS LEGYEN!

Ezért amennyiben fűtésre is használjuk a klímát, érdemes évente kétszer tisztíttattni.

Klímatisztítás szakemberrel vagy házilag?

A legjobb ha klímaberendezésünk karbantartásához szakember segítségét kérjük. 

A hipermarketekben kapható vegyszerrel történő spriccelés közel sem elegendő, mivel a burkolat alatt, a nem látható helyeken, a sarkokban, a cseppvízcsőben és a tálcán pár év alatt nagyon komoly penésztelepek alakulnak ki.

Ha szakemberre bízzuk, ő mindenestben lebontja a beltéri egység burkolati elemeit, hogy hozzáférjen a gép belsejéhez. Innen kiveszi és kitisztítja a porszűrőt, megtisztítja a hűtőbordát. A szűrők tisztítása mellett fontos még a hűtőgáz ellenőrzése, utántöltése, az esetleges gázszivárgás észlelése és megszüntetése, a gumialátétek állapotának ellenörzése, valamit az elektromos csatlakozások ellenőrzése. Szakembereink ezt mind elvégzik. A kültéri egységet az elektronika miatt szigorúan tilos és veszélyes szétszedni! 

Mindegyik tipusú klímaberendezés esetén a gyári garancia feltétele az évenkénti rendszeres karbantartás. Sajnos előfordult már, hogy az ügyfél elveszítette a garanciát a karbantartás elmulasztásával.

NE CSAK AKKOR GONDOLJ A KARBANTARTÁSRA, AMIKOR MÁR ROSSZ SZAGOT ÁRASZT A KLÍMA. A RENDSZERES TISZTÍTÁS SEGÍT, HOGY A KÉSZÜLÉKED ÚJABB ÉVEKET NYERJEN!

 További részletekért kattints a gombra!